Eenzaamheid is een moeilijk te definiëren ervaring. Het wordt dikwijls omschreven als het verlangen naar contacten, maar dit verlangen niet in kunnen vullen. Het gaat dan niet alleen om het gevoel (te) weinig contacten te hebben, de kwantiteit van de contacten. Maar ook om het ervaren dat de contacten niet bevredigend zijn, de kwaliteit van de contacten. Intimiteit, betrokkenheid en vertrouwen spelen dan een grote rol. Tot slot speelt bij eenzaamheid dat de persoon zich niet in staat voelt hier (op korte termijn) iets aan te doen.
Eenzaamheid tast het welzijn aan ofwel het psychisch en sociaal welbevinden en kan ook ziekmakend zijn, zowel geestelijk als lichamelijk. Eenzame mensen blijken vaker last te hebben van een verminderd zelfrespect, een pessimistisch toekomstperspectief, depressieve klachten en angststoornissen. Veel voorkomende lichamelijke klachten zijn hoofdpijn, maagpijn, ademhalingsproblemen, slaapproblemen en gebrek aan eetlust, gekoppeld aan overmatige alcoholconsumptie en een bovengemiddeld gebruik van medicijnen zoals slaap- en kalmeringsmiddelen.
De oorzaken van eenzaamheid zijn divers. Eenzaamheid kan zowel persoonlijk als maatschappelijk verklaard worden. Zo kunnen enerzijds bepaalde persoonlijkheids kenmerken als een slechte gezondheid, (niet aangeboren) hersenletsel, slechthorendheid en mindere mobiliteit, de basis vormen. Maar ook kan het contact met anderen moeilijker worden door ziekte of overlijden van de partner. Echtscheidingen. Verlies van werk. Kinderen het huis uit. En last but zeker not least de toename van de individualisering van onze samenleving.
Vanaf 45 jaar neemt statistisch gezien de kans toe dat (alleenstaande) mannen en vrouwen hun leven niet meer kunnen (her-)inrichten. Men raakt de greep op de regievoering kwijt. Daarom richt Stichting Ontmoeten Heusden zich op personen vanaf 45 jaar en ouder, woonachtig in de gemeente Heusden, die zich alleen voelen en behoefte hebben aan ‘verbinding’, die hun sociale netwerk willen uitbreiden en die hun leven anders willen inrichten.